Свірзький (він же Свіржський) замок

Свірзький (він же Свіржський) замок
Свірзький (він же Свіржський) замок розташований у селі Свірж, що на Львівщині. Замок на перший погляд не надто складний, але там дуже красиво, чудна природа, романтична атмосфера - просто створена для художників пейзажна картина. До того ж, замок "під охороною" скель, які величають "скелями Івана Франка", начебто через любов Каменяря до цих кліфів.
Особливості місця
Щодо дати утворення замку є деякі розбіжності, адже більшість джерел згадує 1530 рік, а от вивіска на брамі вказує 1482 рік, то ж самі обирайте на скільки старовинну споруду відвідуєте. Будівля збудована з дещо неоднозначним призначенням, адже вона виконувала й оборонну й світську функції, віддаючи перевагу все таки останній.
Замок належав знатному шляхетському роду Свірзьких, та в той час його вигляд був не такий як зараз, сучасного вигляду він здобув, коли перейшов у власність графа Цетнера, - у ХVІІ сторіччі, в той час його укріпили й перебудували. За деякими джерелами автором проекту став славнозвісний військовий фортифікатор Павло Ґродзицький, він же ж збудував у Львові два арсенали - Сенявський і Королівський.
Опісля перебудови замку він став ще більше не придатний до оборони, не зважаючи на своє вигідне положення. Тому навіть у 1648-1654 роках Свірзький замок не одноразово був здобутий козацькими загонами, ну а в 1648 році його навіть дещо спалили татари.
Наступні облоги, які випадали на долю замку йому вдалось вистояти, тому ми й маємо можливість відвідувати Свірзьку гордість і сьогодні щоправда не завжди це вдається зробити всередині, а частіше ззовні. Але це не зменшує зацікавлення спорудою.

На подвір'ї пам'ятки - колодязь і костел , збудований ще у ХV сторіччі. До того ж, з історією замку пов'язана легенда, в якій розповідається про дівчину зі замку, яка покохала ворожого солдата. Любощі їй запаморочили голову й під час одного з нападів зрадниця відкрила ворогам ворота. А після захоплення замку "коханий", не довго думаючи, кинув дівчину в колодязь, що досі зберігся на території Свірзького замку.




Немає коментарів:

Дописати коментар