Село Тараканів

Відчути воєнний дух минулого можна відвідавши село Тараканів Дубенського району Рівненської області, де розташована оборонна споруда Тараканівський форт.

Особлива форма форту, його зовнішня потужність та архаїчний печерний вигляд приваблюють туристів з усієї України. Однак цікавішою за все є його історія створення.
Дата заснування: 1885-1890 роки
Час роботи: цілодобово
Стан місця: руїни
Найбільша висота: 7 підземних рівнів
Загальна площа: понад 4 га
Особливості місця
До сьогодні, на жаль, збереглися лише руїни форту, але їхнє природне оздоблення, розташування на мальовничих пагорбах над річкою Івкою, роблять це місце незабутнім.
Побудований Тараканів форт недалеко від містечка Дубно ще наприкінці 18 століття для захисту залізничної лінії Львів-Київ. Тому ви можете почути ще й інші назви споруди – Дубенський

форт або Нова Дубенська фортеця.
Як система оборонних укріплень, форт був зведений царським урядом від військ Австрійської імперії. На будівництво цієї помпезної споруди було виділено понад 66 мільйонів рублів!
Форт має форму ромба зі сторонами до 240 м та висотою до 6 м. Укріплений потужними стінами та захищений ровами. Щоб краще уявити масштабність споруди, то для прикладу уявіть, що у казематах форту могло розміщатися до 800 осіб. Форт був цілком самостійною військовою одиницею. Займаючи плошу понад 4 га та маючи 7 підземних рівнів він розміщав на своїй території хлібопекарню, пральню, церкву, морг, телефонний зв'язок і 3 колодязі з водою та інше, що було необхідне для життя гарнізону.
Окрім того була розвинена складна система підземних ходів, тунелів, приміщень, ДОТів, сходів. З тилу Тараканівського форту був величезний рів, на якому, в разі потреби, висувався міцний металевий міст.
Роки Першої світової війни стали основним серйозним випробування для форту. В часи Брусиловського прориву біля форту загинуло багато австрійських солдат. А от вже в часи Другої світової війни бої за Тараканівський форт не проходили.
Сьогодні ж дух військових пригод все ще витає у повітрі біля Нової Дубенської фортеці на високих пагорбах над річкою.

Поради незнайомцю
На нічліг в теплу пору можна стати табором на березі річки Івки. У селі Тараканів можна замовити номер у готелі «Лель». На території готелю є автостоянка. Поруч можна пообідати у кафе чи ресторані.
Цікаво буде у Тараканівському форті відвідати в середині споруди двоповерхове приміщення, куди ведуть чотири підземні тунелі (раніше там були житлові та господарські приміщення).


Тараканів форт. Як добратися?
Неподалік проходить автомобільна траса Київ-Чоп (автошлях М 06).
Від Дубно до с. Тараканів – 5 км – можна дістатися на таксі чи автобусом «Дубно-Радивилів». Зупинка наприкінці с. Тараканів, а далі – ліворуч грунтівкою.
Відстань від Києва до Дубно приблизно 376 км.

Залізницею можна дістатися до Дубно: «Київ-Ужгород»; «Харків-Львів» і т.п.

Немає коментарів:

Дописати коментар