Музей Пирогово

Неподалік від Києва розкинувся народно-краєзнавчий
музей Пирогово, що відіграє неабияку роль у збереженні культурної спадщини України. Сотні неповторних експонатів побутового та фольклорного характеру, десятки унікальних архітектурних споруд та нерозвіяна атмосфера минулого не залишать байдужим нікого.
Особливості місця
Однією з основних особливостей музею Пирогово є те, що насолода від його відвідування не обмежується чотирма стінами та дахом - музей повністю знаходиться під відкритим небом, що дозволяє ще більше заглибитися у подих давнини та відчути на собі атмосферу тогочасної культури. Саме в таких місцях, як музей Пирогово зберігається непохитний дух історії, на якому формувалися українські звичаї та традиції.

Прогулюючись музеєм ви буквально потрапляєте в усі цікаві куточки України, розглядаєте зсередини життя українського народу 17-20 століть. Музей Пирогово можна назвати невеличким компактним селищем, що вмістило в себе усю глибину культури Закарпаття, Полтавщини, Слобожанщини, Подолу, Полісся та Південної України. Свій шлях історією музей Пирогово розпочав з далекого 1969 року і з часом поступово набував популярності не лише серед українців, а й туристів з за кордону. Тут вас зустрінуть славнозвісні традиційні хати-мазанки в усій своїй красі, оздоблені усіма предметами вжитку: від меблів та одягу до посуду та ікон. На подвір'ї розташовані невеличкі пасіки з вуликами старих зразків. У тих хатах, не дивлячись на те, що там ніхто не проживає, і досі панує теплий сімейний затишок.
Також перед вами постануть могутні вітряки-велетні, що були привезені сюди з різних куточків України. Вражаючим дивом музею Пирогово є точне відтворення церков, що увійшли в історію країни, серед них славнозвісна Десятинна церква, де і досі проводяться обряди вінчання та христин за старовинними традиціями, що приваблює багатьох молодят.
Прогулянку музеєм Пирогово можна здійснювати як самостійно так і з допомогою екскурсовода. Немає напевно нічого ліпшого, ніж у теплу пору, взявши з собою плед, посидіти на газонах музею, любуючись несказанними краєвидами українських сіл, що немов збіглися до купи, аби поєднати на одному клаптику землі усю культурну спадщину країни.
Ще однією з незамінних особливостей музею Пирогово безперечно є те, що кожного сезону тут проводяться різноманітні ярмарки, виставки та святкування. Звичайні працюючі зустрінуть вас у традиційному українському одязі, що додає екскурсіям ще більш теплої атмосфери. Не дивуйтеся, якщо на вуличках музею та біля будинків ви зустрінете людей чи робітників, зайнятих різноманітним ремеслом тогочасності: ткатством, ковальством чи ліпленням посуду з глини. Відвідавши музей можна потрапити на театралізовані дійства чи виступи фольклорних виконавців.

Музей Пирогово - це невеличка казка, в якій вдало переплітається минуле з сьогоденням, християнство з язичництвом та народна культура з народним побутом. Кожен елемент музею є невід'ємною його частиною.Усе це утворює неповторну композицію подорожі історією, що закарбовується в пам'яті надовго.
Поради незнайомцю
Музей Пирогово зачаровує у будь-яку пору року: навесні біля хаток розпускаються вишні та зеленіє трава, влітку над пасіками гудуть бджоли та золотяться невеличкі поля з пшеницею, восени музей покривається золотавою ковдрою, що утворює неповторні краєвиди, а взимку можна відчути справжній затишок музею, де з димарів будинків густо йде дим, а навулиці відбуваються культурно-розважальні різдвяні дійства. На території музею є невеличкий ресторанчик, де можна відвідати кухні різних куточків України і, звичайно ж, поласувати борщем з пампушками.
Усі бажаючі мають змогу прокататися, осідлавши коня, а також спробувати себе у тогочасних ремеслах.
Музей Пирогово. Як добратися?
Музей знаходиться за годину їзди від Києва, у тому напрямку ходить багато маршруток. Музей Пірогово приймає відвідувачів щоденно з 10.00 до 18.00, окрім середи. Після 18.00 експонати закриваються і можна простонеба гуляти музеєм до 21.00. В роботі музею багато чого залежить також від погодних умов.

Вартість квитків:
-дорослий - 30грн
-для школярів, студентів та пенсіонерів - 15грн
-для дітей, менших 10 років - 5 грн.

Музей має також календар святкувань християнських на язичницьких свят: Масляна, Покрова, Івана купала та ін. Тому якщо ви бажаєте потрапити на якесь із них - варто поцікавитися заздалегідь.

Немає коментарів:

Дописати коментар